En oscariansk alternativhistoria är författarinnans egen undertitel till sin historiska science fiction berättelse.
Det är i början av 1900-talet. Uppe i de norska bergen råkar några medlemmar ur familjen Hammer ut för underliga händelser, som får dem att undra om det bakom dem möjligen kan ligga marsianer som vill flytta till jorden. Utomjordingarna kan ha parkerat sig på baksidan av månen, dels för att inte synas från jorden, dels för att ha nära till jorden.
Familjen Hammers medlemmar är oväntat tekniskt avancerade och har dessutom tillgång till så gott som oändliga resurser. De startar ett stort projekt, bekostat av en medlem i familjen. I projektet byggs ett tekniskt underverk, en kanon som utgörs av en massaccelerator, inne i berget Gaustatoppen. Men faktum är att kanonens mynning pekar österut – mot Stockholm. Eftersom Norge är i union med Sverige, blir den svenske kungen intresserad och några svenska spioner misslyckas snöpligt med att avslöja projektets hemlighet.
Projektet genomförs med framgång samtidigt som det uppenbaras att en i familjen har en minst sagt egendomlig bakgrund, där både andra solsystem och planeten Mars nämns. Det ska påpekas att skrämmande fantasier om rymden och rymdvarelser inte var ovanliga vid den tiden. Även om vissa avslöjanden görs slutar boken ändå hoppfullt .
En av inspirationskällorna till berättelsen är Jules Verne, en annan är biografin om Kristian Birkeland, Norrskenet, av Lucy Jago.
Tora Greve har skänkt oss en intressant och mystisk historia, berättad i ett oerhört vackert, skimrande språk. Med glimten i ögat berättar hon om både forskare och teosofer. Därtill presenterar hon tekniska problem och deras lösningar på ett skickligt sätt. Vid sidan av själva berättelsen gör detaljrika skildringar av miljö, inredningar och arkitektur i Norge boken mycket läsvärd.