Att skriva med hjäl av AI. Erfarenheter och tips.  Av: Holger Wästlund

Mina första reaktioner:

Jag fick denna bok av författaren och är därför mer positivt inställd än jag annars skulle ha varit. 

Mycket i en läsning beror på vilka förväntningar man har. Och förväntningarna styrs av de ord som används. Holger Wästlund kallar de program han skriver om för ”AI-skrivprogram”. De är enligt författaren ”utformade för att hjälpa skribenter skapa innehåll snabbt och korrekt.”

Jag som känner en del utvecklare av sådana program har hört benämningen ”naturligt språk”-program. Det nämner författaren förvisso, men han drar inte slutsatsen: Det är UTTRYCKET som står i fokus, inte innehållet.

Jag har sett vad människor förväntar sig av AI: standardiserade robotaktiga reaktioner. Holger nämner ingenting om människors förväntningar, men har uppenbarligen helt egna föreställningar, t.ex: ”programmen hjälper dig att spara tid genom att automtisera sökprocessen.”

Jag hade väntat mig att se direkta exempel på vad programmen kan ge, men i stället talar författaren på en mer abstrakt nivå. Han har dessutom integrerat programmets prestationer i sin egen text utan att klart visa var och hur. Jag gissar mig till ställen där programmet skrivit texten genom att se på trycket. På ett ställe är trycket mer grått, på ett annat är radmellanrummen olika stora. Ett spännande detektivarbete som antagligen försvåras av författarens egna redigeringar.

Jag förstår mycket väl att författaren talar om en företeelse som är under utveckling och att programmen när vi väl får se dem i mer allmänt bruk kommer att se annorlunda ut. 

Men grunden kommer att bli densamma: maskininlärning i en språkmiljö. Det som kommer ut beror på vad programmet tränats på. Det får vi sällan veta. 

Optimismen som författaren uttrycker tror jag inte alls på. Se t.ex. detta citat ut boken och jämför med vad jag fått som svar av ett av hans nämnda program.

Författaren:

”AI genererat innehåll kan också användas för att hjälpa till att skapa innehåll som är mer exakt och detaljerat.” 

Chat GPT om Holger Wästlunds nya bok:

”Holger Wästlund har nyligen skrivit en bok som heter ”Skriva med maskiner: en introduktion till artificiell intelligens för kreativt skrivande.’

Jag undrar om det är en sådan bok som du vill läsa?

Att använda en AI utan att känna till dess databas mångdubblar kontrolltiden. 

Vi kanke förlorar på gungorna vad vi vinner på karusellen? 

En reaktion på ”Att skriva med hjäl av AI. Erfarenheter och tips.  Av: Holger Wästlund”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.