Plagiarism?

Ganska snart efter det att möjligheten att använda AI-genererad text kom i form av olika program, t.ex. Chat GPT, kom också frågan om elever/studenter möjligen kunde använda programmet för att fuska.

Då måste man förbereda sig på den möjligheten. Här en reaktion från MIT technology review

”Hidden patterns purposely buried in AI-generated texts could help identify them as such, allowing us to tell whether the words we’re reading are written by a human or not.

These “watermarks” are invisible to the human eye but let computers detect that the text probably comes from an AI system. If embedded in large language models, they could help prevent some of the problems that these models have already caused.

For example, since OpenAI’s chatbot ChatGPT was launched in November, students have already started cheating by using it to write essays for them. News website CNET has used ChatGPT to write articles, only to have to issue corrections amid accusations of plagiarism. Building the watermarking approach into such systems before they’re released could help address such problems.”

En reaktion på ”Plagiarism?”

  1. De möjligheter som AI möjliggör för skolelever att fuska kan förhoppningsvis förhindras genom den vattenstämpelmärkning av AI-producerade artiklar som man talar om i artikeln. Om det inte fungerar så tycker inte jag, att man av den anledningen ska säga nej till, eller försöka förbjuda AI utan ta vara på de nya möjligheterna. Ett förslag har ju i debatten varit att nu bör man i stället lära eleverna dels att ställa rätt frågor till AI och dels att lära sig att kritiskt analysera det som AI levererar. Ett annat är att ersätta hemuppsatser med uppsatsskrivande i skolan så att inte eleverna kan använda sig av AI. Innan AI kom hände det nog även att elever fick hjälp med sin uppsatsskrivning hemma av levande människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.