Smärta och smärtlindring

De unga kan ingenting om egenvård, klagade man häromdagen. De tror att Alvedon är till för huvudvärk och kommer till vårdcentralen med feber!

Men häromdagen fick jag rådet att ta Alvedon före och efter fotoperationen.
”Alvedon hjälper väl inte mot smärta!” sa jag, som tänkte på mitt ryggonda för ett drygt år sedan.
”Nej, det duger bara mot huvudvärk” sa en sköterska – ”och feber!” tillade jag förnumstigt, som ett eko av vad jag hört nyligen.

Före fotoperationen tänkte jag att Alvedon skulle hjälpa mig att tåla sprutorna som jag skulle få bedövningen i. Det trodde nog doktorn också, han högg in med en spruta som om han skulle spika fast en anslagstavla. Inte hjälpte Alvedonet!

Jag behöver alltså fundera över smärta och smärtlindring. När jag hade lunginflammation fick jag en förskrivning på Alvedon för att jag skulle kunna andas djupt. Det gjorde nämligen ont när jag spände ut lungorna. I själva verket berodde smärtan på att där fanns vätska som tog emot, men, som sagt, Alvedonet skulle lindra smärtan. Jag lät bli att skratta och hosta, och andas djupt – nej det gjorde jag bara inte. Inte hjälpte Alvedonet!

När jag hade ont i ryggen fick jag också Alvedon – de här depåtabletterna som går långsamt och som varar länge. Nu har jag nästan två burkar av dem – varför det? Jag tycker inte att de fungerar alls.

Här halvsitter jag med fötterna uppe på en stor röd kudde. För sju timmar sedan åt jag två depåtabletter av Alvedon. Det gjorde ordentligt ont för ett tag sedan, men nu är det lindrigare. Alvedonets förtjänst? Vem vet? Nej förresten, nu är det bara en halvtimme senare och det gör riktigt ont.

Hur funkar Paracetamol?

Alvedon innehåller paracetamol, jag måste göra en utflykt på nätet och finner följande:

”Det är inte paracetamol själv som står för den smärtlindrande effekten, utan ett av de ämnen som bildas när kroppen bryter ned paracetamol.”
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4822874

eller detta:

När du har ont bildas så kallade prostaglandiner och det värktabletterna gör, eller rättare sagt det verksamma ämnet i tabletten, är att de blir en cox-hämmare som minskar bildandet av prostaglandiner och då minskar smärtan.
http://www.mestmotor.se/bilsnack/forum/showthread.php?283451-Ipren-Alvedon-Panodil-mfl-Hur-funkar-de

Forskare rapporterar

Den exakta verkningsmekanismen för den smärtstillande effekten hos paracetamol är inte känd i detalj, men man tror att dess huvudsakliga verkan hänger samman med molekylens förmåga att fånga upp och oskadliggöra fria OH- och O–radikaler som bildas vid till exempel en vävnadsskada. Andra hypoteser om paracetamolets verkningsmekanism är via cannabinoidsystemet, via serotonin, via hämning av den tänkta COX-3 och via TRPV1.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

Å andra sidan finns det nya rön som visar att en nedbrytningsprodukt av paracetamol aktiverar en receptor, som kallas TRPA1.Det är detta som ger den smärtstillande effekten. Och då det handlar om medicinsk forskning är det det exakta förloppet man vill åt, för att kunna dra nytta av det i fortsatt utveckling av nya, bättre läkemedel med mindre biverkningar.
http://www.paracetamol.se/verkningsmekanism/

Varför heter ämnet så olika?

Namnen paracetamol och acetaminophen är två olika förkortningar av samma kemiska namn: N-acetyl-para-aminophenol, vilket ibland förkortas till ”APAP” i vissa vårddokument.

Försäljningsnamnen Curadon och Reliv kan ge oss en aning om vad det är vi får, Pamol känns som en förkortning av Paracetamol, men att det sedan kan heta Alvedon eller Panodil är något som vi får ta upp med fabrikanten. Ger det några särskilt trevliga associationer kanske? En alv och guden Pan?

Tillbaka till mig och min fot

För att nu kunna säga något om samband mellan värk och smärtstillande ska jag försöka beskriva värken:

Det sticker som av skärsår – det är kanske inte så underligt eftersom det varit en doktor där (Georgios Papandreo) och skurit i både skinn och senor. Men han har också hackat av ben – det gör inte ont – ännu? Mest ont gör det i den tå som han behandlat för att den böjt sig uppåt – hammartå. Jag tyckte inte han skulle ge sig på den, men det gjorde tydligen den grekiske kirurgen.

Emellanåt känns det inte alls, och så kommer det vågor av skärande smärta. Jag kan inte se något samband mellan smärtan och det jag gör. När jag var uppe  härom timmen gjorde det inte alls ont. Nu sitter jag stilla och det gör ont – kanske för att jag tänker på smärtan?

Tidigare smärta och Paracetamol

När jag tidigare tagit Alvedon, vad har då hänt
Huvudvärk, det stämmer, det funkar bra på huvudvärk.
Feber – ja, febern sjunker och jag har börjat svettas alldeles väldigt.
Ryggont – nej, ingen effekt alls. Jag har försök med snabbverkande Alvedon/Panodil strax innan vi skulle ut och gå, men jag var tvungen att stödja mig på vandringsstavarna, att förkorta promenadturen och att lida under gången. Nej, Ingen typ av Alvedon funkar mot ryggont – i alla fall inte på mig!

Dosering

Nu får jag inte ta någon mer depåtablett förrän kl. 18.00. Det har visat sig att Paracetamol kan ge leverskador, och de här långtidsverkande kan man inte stoppa när man väl fått dem i sig. Bara att tiga och lida, eller snarare: beskriva smärtan och lida.

Smärta – hur det känns
Jag minns Micke Peolsson från Tema Kommunikation. Han hade en idé om att människor skulle beskriva sin smärta och så skulle han analysera deras beskrivningar.. Själv hade han ont i ryggen. Efter att ha haft några olika slags smärtor kan jag hålla med om att de verkligen är olika. Men har vi egentligen ord för smärta? Jag har i alla fall svårt för att beskriva den.
När jag fick lunginflammation trodde jag att jag knäckt ett revben, då när jag ramlade och skar hål på mitt ögonbryn. Ögonbrynet gjorde inte alls lika ont som vänstra sidan av revbenet. Men det visade sig vara lungsäcksinflammation.
Det där onda i ryggen påverkade hela nedre delen av kroppen, och ändå har jag större skador på min nacke, där det ”bara” gör ont på baksidan av armhålan.

När jag hamnade under spårvagnen gjorde det mest ont i revbenen, men ibland vandrade det runt till skinkorna och mellan skinkorna, till nacken och benen. Då var det rejäl smärta, och i revbenen stack det och bak sved det.

Att föda barn är många olika smärtor – de värsta är nog i öppningsskedet. Smärtlindring fick jag inte förrän man sydde, och då för sent. Så jag vet vad sticksmärtor är.

På nätet hittade jag olika adjektiv för att beskriva smärta: molande, huggande, stickande, brännande, ilande, bultande, tryckande.

(https://lakemedelsboken.se/kapitel/smarta/smarta_och_smartbehandling.html)

Det hjälper mig inte särskilt – vilken smärta hade jag i ryggen? Sugande kände jag det som, kanske ilande som tandvärk? Och den där lunginflammationen? Eller den gången jag bröt underarmen? Svårt att säga, kanske huggande? Stickande?

Smärtlindring

En gång var jag ”mentor” åt en ung läkare som skulle skriva en avhandling om smärtlindring. Hon arbetade på en uppvakningsavdelning på ett sjukhus. Det första jag fick lära mig var att patientstudier inte alls hade samma status som laboratoriestudier. Men hon var envis, hon ville veta vad som hjälpte de människor hon träffade efter operationerna.

Hon hade inte kommit så långt, nu skulle jag gärna vilja veta vad hon gjort för erfarenheter.

Vad händer när man bedövar ryggen för att operera en fot, till exempel? Jag märkte absolut ingenting under operationen, men nu gör det rejält ont, efteråt.

Varför är morfin mer effektivt än paracetamol, undrar jag och tittar längtansfullt på den där extra tabletten som jag bara får ta om det blir olidligt, och det är det inte ännu.

Vad har jag lärt mig?

En sak har jag lärt mig i alla fall: Att kroppen har ett ”smärtminne”. Om man inte förhindrar eller botar smärtan snabbt  ”fastnar” värken och sätter sig i det centrala nervsystemet och hjärnan, man får ett så kallat smärtminne. Smärta botas lättast när den är färsk, då kan man förhindra att den blir kronisk.

(https://www.aretrunt.se/lindra-smartan-snabbt-har-ar-11-metoder/)

Det är kanske därför som läkare är så angelägna om att hjälpa oss döva smärtan. Jag kanske ska ta den där morfintabletten i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.